“In the most conservative terms, it is inarguable that the success of the STAR WARS comics was a significant factor in Marvel’s survival through a couple of very difficult years…Driven by the advance marketing for the movie, sales were very good.

Then about the time the third issue shipped, the movie was released. Sales made the jump to hyperspace. Not since the Beatles had I seen a cultural phenomenon of such power!”

— Roy Thomas, MARVEL COMICS, (1977).

Pada zaman sekarang, ramai artis dan penulis komik secara sukarela ingin berkerja untuk menjayakan sebuah siri komik STAR WARS. Namun, ini bukanlah sesuatu fakta yang sama pada masa lampau. Hari ini kami di BuzzPopTV menerokai bagaimana perjudian syarikat MARVEL COMICS untuk menerbitkan siri komik STAR WARS pada lewat zaman 1970-an menjadi sebuah kejayaan di pasaran komik dan menyelamatkan MARVEL daripada hampir muflis!

  • 1:15 Era MARVEL COMICS Pertama (1977-1986) – Siri komik sepanjang 107-isu di Marvel Comics yang telah berjaya memecahkan rekod penjualan sebanyak 1 juta naskah di Amerika Syarikat!
  • 4:35 Komik STAR WARS Bawah Jajahan Jo Duffy (1983-1986) – Penulis wanita Jo Duffy di Marvel Comics berjaya memberi nafas baru kepada komik STAR WARS bersama artis Cynthia Martin, editor Louise Simonson dan Ann Nocenti.
  • 8:45 Kekangan LUCASFILM Keatas MARVEL COMICS – Legenda Marvel Comics seperti pelukis Walt Simonson, editor Ann Nocenti dan penulis Jo Duffy berkongsi beberapa plot-plot yang tidak dibenarkan Lucasfilm!
  • 15:05 Era DARK HORSE Comics (1991-2014) – Era sebelum filem-filem Prequel Trilogy yang membesarkan dunia STAR WARS dengan komik-komik seperti STAR WARS: DARK EMPIRE dan STAR WARS: TALES OF THE JEDI yang berlatarkan 4,000 tahun sebelum Luke dan Leia.
  • 15:40 Era MARVEL COMICS Kedua (2015-Kini) – Era baru STAR WARS di Marvel Comics yang menghidupkan watak-watak daripada dunia Sequel Trilogy.

#SoalanCepumas

Sekiranya anda telah menikmati artikel ini, layari artikel-artikel kami yang lain berkaitan dengan francais filem STAR WARS di:

Apakah pendapat anda tentang bagaimana komik STAR WARS menyelamatkan syarikat MARVEL COMICS daripada hampir muflis pada zaman 1970-an?

Bincangkan.

Nik Nadzru Iskandar

Sebagai seorang peminat tegar komik sejak berumur 11 tahun lagi, isu komik pertama yang mula-mula membakar semangat Nik adalah - The Uncanny X-Men isu #275 (April 1991) - dengan...