“I’ve seen a lot of free comics going around for those isolating, needing an escape, or otherwise. I don’t have much that are mine to give, but here are all four of my Batman strips so far.”

— Jacob Edgar, BATMAN ADVENTURES, (2020).

Pelukis komik Amerika Syarikat, Jacob Edgar (ARMY OF DARKNESS, RED SONJA) cuba membanteras elemen kebosanan ketika musim lockdown kerana wabak pandemik Covid-19 (Coronavirus), dengan mengkongsikan karya BATMAN ADVENTURES comic strips-nya di laman Twitter untuk peminat tegar Batman sedunia:

  • Bakat pelukis Jacob Edgar memang terserlah dengan komik-komik pendek ini, yang menawarkan pandangan klasik kepada watak BATMAN daripada tafsirannya di halaman DC Comics kini.
  • BATMAN ADVENTURES 1: “BARBARA”
Sumber: @jcbedgar
  • BATMAN ADVENTURES 2: “VIKKI VALE”
Sumber: @jcbedgar
  • BATMAN ADVENTURES 3: “DON’T TELL LOIS”
Sumber: @jcbedgar
  • BATMAN ADVENTURES 4: “DRIVER’S ED”
Sumber: @jcbedgar

#Komen5KupangKu – Aku teruja dengan komik BATMAN ADVENTURES nukilan Jacob Edgar kerana ia mengingatkan aku kepada Sunday Comic Strips yang biasanya diterbitkan di surat khabar setiap hari Ahad pada zaman ’80-an dan ’90-an.

Cara Edgar menulis komik pendek ini dengan punchline yang padu di dalam beberapa panel sahaja, membangkitkan kembali ‘vibe’ siri animasi BATMAN: THE ANIMATED SERIES daripada era 1990-an yang lebih ‘simple’ dan ‘innocent’ daripada komik Batman versi grim & gritty zaman sekarang!

#SoalanCepumas

Sekiranya anda telah menikmati artikel ini, layari artikel-artikel kami yang lain berkaitan dengan topik filem BATMAN, syarikat DC COMICS, serta studio WARNER BROS di:

Apakah pendapat anda tentang BATMAN ADVENTURES comic strips nukilan pelukis Jacob Edgar?

Bincangkan.

Nik Nadzru Iskandar

Sebagai seorang peminat tegar komik sejak berumur 11 tahun lagi, isu komik pertama yang mula-mula membakar semangat Nik adalah - The Uncanny X-Men isu #275 (April 1991) - dengan...