“It would be THE END. The Last Laugh. The FINAL Battle!”

— Joker, BATMAN #85, (Dis 2019).

Mulai bulan April 2020, pertempuran terakhir di antara Batman dan the Joker yang berjudul JOKER WAR bakal bermula di halaman DC Comics!

  • Sejak arka cerita BATMAN: DEATH OF THE FAMILY (2012) lagi, Joker telah mengetahui identiti sebenar Batman, namun dia masih belum mengambil tindakan di atas informasi ini.
Muka depan Komik BATMAN #93 oleh artis Tony Daniel (15 April 2020)
  • Mulai isu komik BATMAN #93 (15 April 2020), ini semua bakal berubah! Batman kini di dalam posisi terlemah – dengan Nightwing tercedera kerana tembakan di kepalanya, Alfred terbunuh, dan hubungan tegang diantara Batman dengan Commissioner Gordon serta GCPD.
  • Bagi pembaca yang tidak arif, crossover JOKER WAR diacahkan di dalam isu BATMAN #85 (Dis 2019) – selepas Superman mendedahkan identitinya kepada seluruh dunia, Joker menyedari yang dia mempunyai informasi untuk menghancurkan dunia Bruce Wayne/ Batman!
Previu BATMAN #85 oleh pelukis Guillem March. (Sumber: DC)
  • Komik BATMAN #86 menyambung cerita ini apabila Joker menghancurkan markasnya dan membunuh kesemua henchmen-nya untuk bersedia bagi JOKER WAR. Buat kerja gila betul Joker nih…
  • #Komen5KupangKu – Adakah Joker bakal mentularkan identiti sebenar Batman kepada seluruh dunia? Adakah Joker bakal mengumumkan peperangan umum dengan Wayne Enterprises? Adakah Joker bakal membunuh sidekicks Batman satu persatu?
DETECTIVE COMICS #1023 (Mei 2020)
  • JOKER WARpertempuran terakhir di antara the Dark Knight dengan the Clown Prince of Crime bakal bermula pada bulan April 2020 di dalam halaman komik BATMAN #93-100!

Sekiranya anda telah menikmati artikel ini, layari artikel-artikel kami yang lain berkaitan dengan topik BATMAN, semesta sinematik DCEU dan dunia DC COMICS di:

#SoalanCepumas

Apakah harapan anda untuk crossover DC Comics JOKER WAR di BATMAN #93 nanti?

Bincangkan.

Nik Nadzru Iskandar

Sebagai seorang peminat tegar komik sejak berumur 11 tahun lagi, isu komik pertama yang mula-mula membakar semangat Nik adalah - The Uncanny X-Men isu #275 (April 1991) - dengan...