“There are so many EXCELLENT DC Comics that dance around the Joker’s origins. ANY of those — just using the comic pages as storyboards — would have made a far better movie than what they put up on the screen.”

— Dan Slott, Penulis Siri Komik SPIDER-MAN (2008-2018)

Penulis komik SPIDER-MAN, Dan Slott memperlekehkan kejayaan filem JOKER di laman Twitternya, sejurus selepas menontonnya di pawagam minggu lepas.

Di dalam siri 4-pos di Twitter, Slott menegaskan bahawa pendapatnya bukanlah berbaur sentimen “Anti-DC”, malah mengakui bahawa lakonan Joaquin Phoenix amat memberangsangkan. Namun Slott kecewa dengan pelbagai elemen di dalam adaptasi gelap ini:

Kritikan Dan Slott Tentang Filem JOKER

Joker Vs. Anti-Hero Yang Lain

Di dalam sebuah siri Tweet selepas itu, Slott menghuraikan kritikannya dengan membandingkan filem tersebut dengan projek-projek anti-hero yang lain seperti Breaking Bad dan The Shield. Kesimpulannya menurut Slott, pencapaian teknikal adaptasi ini tidak menyebabkan sebuah filem yang berjaya secara keseluruhannya:

Reaksi Dan Slott Kepada Warga Twitter

Apabila siri 4-pos pertama Dan Slott di Twitter mula menjadi viral dan mendapat perhatian daripada pihak media di seluruh dunia, Slott mula terasa agak terkilan dengan reaksi warga Twitter:

JOKER: Masih Dipanggung Sekarang

Banner FIlem JOKER

“Forever alone in a crowd, failed comedian Arthur Fleck seeks connection as he walks the streets of Gotham City. Arthur wears two masks — the one he paints for his day job as a clown, and the guise he projects in a futile attempt to feel like he’s part of the world around him. Isolated, bullied and disregarded by society, Fleck begins a slow descent into madness as he transforms into the criminal mastermind known as the Joker.”

Sinopsis Filem JOKER

Filem JOKER kini ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia sejak 3 Oktober 2019 lagi. Untuk menonton ulasan tanpa spoiler kami tentang filem JOKER, sila klik di sini. Untuk mempelajari tentang watak Joker dengan lebih lanjut, sila klik disini.

  1. #TriviaFilem – Disebalik Tabir Babak Pembukaan Filem JOKER!
  2. #TriviaFilem – 10 Fakta Menarik Disebalik Tabir Filem JOKER!
  3. #POPQuote – Joaquin Phoenix Disebalik Tabir Filem JOKER!
  4. #TriviaKomik – Tahukah Anda Bahawa Tiga JOKER Berlainan Wujud Di Dalam Semesta DC Comics?
  5. #TriviaTV – Tahukah Anda Bahawa Ketawa JOKER ‘Terlekat’ Pada Pelakon Cesar Romero Selama-Lamanya?

#SoalanCepumas

Apakah reaksi anda kepada kritikan Slott kepada filem JOKER serta pendapatnya?

Bincangkan.

8 Shares:
You May Also Like