“Listen to them, the children of the night. What music they make!”

— Bram Stoker, DRACULA, (1897).

Bintang siri televisyen (TV) DRACULA oleh BBC dan Netflix, pelakon Claes Bang serta pencipta adaptasi terbaru ini – Mark Gatiss, Steven Moffat dan Sue Vertue diwawancara ketika MCM Comic Con 2019 untuk berkongsi proses mereka membawa legenda ini ke kaca TV:

Tenaga kreatif disebalik tabir siri TV DRACULA menceritakan tentang cabaran mengadaptasikan novel legenda nukilan penulis Bram Stoker daripada tahun 1897 ke kaca TV zaman moden; serta efek mekap, prostetik dan kostum yang digunakan untuk mengubah Claes Bang menjadi Count Dracula. Untuk pembaca yang tidak arif, tiga tenaga kreatif untuk siri TV ini – Gatiss, Moffat dan Vertue – juga terlibat disebalik kejayaan siri TV BBC’s SHERLOCK.

Poster dan Sinopsis BBC’s DRACULA (2020)

“In 1897 Transylvania, the blood-drinking Count draws his plans against Victorian London.”

Sinopsis BBC’s DRACULA (2020)

Sekiranya anda telah menikmati artikel ini, layari artikel-artikel kami yang lain berkaitan dengan topik DRACULA dan saluran BBC di:

#SoalanCepumas

Siri TV 3-episod DRACULA telah disiarkan melalui pelantar Netflix sejak 4 Januari 2010. Apakah pendapat anda tentang adaptasi Bram Stoker’s DRACULA (1897) oleh Vertue, Moffat dan Gatiss (BBC’s SHERLOCK HOLMES)?

Bincangkan.

Nik Nadzru Iskandar

Sebagai seorang peminat tegar komik sejak berumur 11 tahun lagi, isu komik pertama yang mula-mula membakar semangat Nik adalah - The Uncanny X-Men isu #275 (April 1991) - dengan...